Storytelling en het geheim van de succesvolle ZZP-er

Gisteren dronk ik een kopje koffie met onze glazenwasser Marcel. We hadden het natuurlijk over de vakantie, het weer, maar ook over hoe het met de zaken van Marcel staat. Hij vertelde me dat hij weinig merkt van “de crisis” en dat hij ook nauwelijks last heeft van de “nieuwe glazenwassers” die zich voor een habbekrats bij zijn klanten aanbieden, via onooglijke foldertjes in slecht geschreven Nederlands.

Succes

Ik snap waarom Marcel succes heeft. Marcel is een vakman, die uitstraalt dat hij plezier in zijn werk heeft. Maar hij is ook begaan met het huis van zijn klanten. Toen ons huis net geschilderd was, tipte hij me dat ik de kozijnen af en toe moest wassen, dan ging de verf veel langer mee. En steeds weer herinnert hij me eraan dat ik de tuinsproeier niet op de ramen moet richten, want die kalk krijg je er op den duur echt niet meer af.

Verhaal

Het echte geheim van zijn succes biechtte hij me nu voor het eerst op. Hij vertelde me, een beetje verlegen, dat hij zijn “verhaal” heeft opgeschreven. Dat vertelt hij aan zijn klanten, als het zo uitkomt. En als potentiële klanten twijfelen om hem in te huren, dan geeft hij ze dat verhaal op een paar A4tjes, met het verzoek het eens rustig door te lezen. Negen van de tien keer worden ze daarna zijn klant, en, nog fijner, blijven ze hem trouw.

Storytelling 

Naar de inhoud van zijn A4tjes kan ik alleen maar gissen. Ik denk dat het geen folder is met alle feiten op een rij. Mijn gok is dat in zijn verhaal duidelijk wordt wie hij is en wat hij belangrijk vindt. En dat maakt mensen warm. Doe-het-zelf Corporate storytelling voor de ZZP-er. Hoe simpel kan het zijn. Ik blijf voorlopig nog lang fan van Marcel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *