Ontdek wie je bent, weet waar je heen gaat en leef dat verhaal.

Ik begin mijn workshops of story-coaching sessies vaak met de volgende quote:

“Discover who you are, know where you are going and live it everyday”

Deze zin geeft voor mij de essentie van een merk weer. Een verhaal dat je over een merk vertelt (of het nu een product, mens of organisatie is) is pas goed als het hierop antwoord geeft.

Toen ik deze zin voor het eerst hoorde en tot me door liet dringen, voelde het alsof ik antwoord kreeg op een vraag waarvan ik nog niet wist dat die voor mij belangrijk was. Pas jaren later koos ik ervoor, intuïtief, om mijn baan als manager op te zeggen en me bezig te gaan houden met precies dat: mensen en organisaties helpen om tot de essentie te komen, door te ontdekken wie ze zijn , waar ze naar toe op weg zijn, en ze te helpen het elke dag te “leven”.

Storytelling en persoonlijke verhalen

Het lot zorgt ervoor (maar toeval bestaat niet) dat er de laatste tijd vooral vraagstukken rondom persoonlijke verhalen op mijn pad komen. Hoe kun je storytelling inzetten om duidelijk te maken wie je als individu bent en waar je naar toe gaat?

Wie ben ik en waar ga ik heen? Het is een vraag die we onszelf te weinig stellen, maar als we het antwoord durven te bepalen, dan komt er van alles in beweging.

jung2

Het verhaal dat je definieert

Wat ik mensen vaak hoor zeggen als ik ze vraag wat het verhaal is dat hen definieert: “in mijn verhaal gebeurt niks”, “ik heb geen groter levensdoel”, “ik weet niet wat de rode draad is, ik doe altijd maar wat.” Maar als ik ze vraag om op te schrijven waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt in het leven en waar ze elke dag weer voor uit hun bed komen, dan begint er iets te gloren.

Social Steekproef

We vertellen ons persoonlijke verhaal vaker dan we denken en creëren daarmee, bewust of onbewust, een bepaald imago van onszelf. In onze digitale wereld is dat al helemaal onvermijdelijk. Ik deed een kleine “social” steekproef om te laten zien hoe dat werkt. Een korte rondgang op mijn Facebook  liet me het volgende zien:

Turks Vuur

Yasemin, een Turkse kennis, vraagt: “Barroso and EU Council chief Herman Van Rompuy! What do you think of Turkish PM’s democratic credentials!! “

Door haar regelmatige oproepen en aandacht voor de situatie met de democratie in Turkije laat ze zien dat ze enorm betrokken is bij haar land en daarvoor op de bres springt.

Avontuurlijke optimist

Ton, een studievriend die tijdelijk in Congo woont en daar zijn eerste schreden als ZZP consultant zet, schrijft: “Made my first consultancy invoice today – and received my first payment . Modest, but it still is a good start!”

Een avontuurlijke optimist die zichzelf kwetsbaar durft op te stellen, dat is het beeld dat doorsijpelt in zijn updates.

Trotse moeder

Maaike, studievriendin turned expat partner in de USA, is bezig met het maken van cup cakes voor de traktatie van haar 8 jarige zoon en showt vol trots een foto.

Bij haar zijn het de kiekjes van de vakanties, de feestjes en haar kinderen die mij een beeld schetsen van een toegewijde moeder die van het leven geniet.

crimson

Inspiratie 

Beth, een kennis uit Australië is een zeer verdienstelijk amateur fotograaf en post dagelijks de meest fantastische natuurfoto’s met beeldende teksten. Zo ook vandaag: “A young crimson rosella eating catkins on a silver birch in the rain.”

Ik zie haar dagelijks voor dag en dauw op zoek gaan naar beelden die haar en anderen inspiratie brengen.

Zoetgevooisd

Lars, oud-collega met zoetgevooisde stem, had een paar jaar geleden op een bedrijfsfeest zijn voorzichtige “coming out” als zanger. Zijn update vandaag: Vanmiddag zangworkshop/les gehad. Wel beetje confronterend als een professional je vertelt wat je allemaal niet goed doet… “.

Hij heeft ontdekt dat hij (ook) een zanger is, maar weet hij al waar dat hem brengt?

Gooische vrouw?

Ik herken meteen het beeld van mijn vriendin Biby die wordt getagd in dit bericht : “Vandaag tripje Rome en New York in the pocket. Nee, je kunt lekker het hele jaar thuis gaan zitten.”

(vanwege de privacy van mijn Facebook vrienden heb ik gefingeerde namen gebruikt)

Maar past het beeld dat ik van mijn FB-vrienden krijg, door de verhalen die ze vertellen, bij wie ze werkelijk willen zijn? Ik weet het niet, want ik heb het ze niet gevraagd.

Story-coach

Als story-coach vraag ik dat wel aan mijn klanten. En door goed te luisteren naar het verhaal dat iemand over zichzelf vertelt, vind ik “clues” over wie die persoon is en wat hij of zij van zichzelf denkt. Klopt het verhaal met wie die persoon wil zijn en waar hij of zij heen wil gaan? Wordt dit verhaal al helemaal geleefd? Het is de kunst om hierover krachtige vragen te stellen. Met de antwoorden kan het verhaal worden bijgesteld of kan de gecoachte in actie komen om het verhaal meer te gaan “leven”.

Geschreven door Elsemiek Meijs voor storytellingmatters.nl blog


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *